Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Σ.ΚΑΝΤΑΦΙ, Η ΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΣΤΟ ΚΕΛΙ

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, η κυβέρνηση της χώρας πέτυχε τουλάχιστον έναν από τους στόχους της. Επαναπάτρισε και φυλάκισε τον 40χρονο Σααντί Καντάφι, έναν από τους γιους του δικτάτορα που δεν σκοτώθηκαν στην αιματηρή επανάσταση. Η πτώση ενός "πρίγκιπα" που έζησε στα πλούτη ήταν τόσο ραγδαία όσο και η ανέλιξη του. Ο Σααντί Καντάφι από συμπαίκτης του Ζήση Βρύζα στην Ιταλική Περούτζια, μόνιμος θαμώνας στα πάρτυ της Μυκόνου, μπον βιβέρ με διάσημες κατακτήσεις και τελικά φυλακισμένος στην Τρίπολη της Λιβύης. Εκδόθηκε από τον Νίγηρα, όπου είχε καταφύγει διασχίζοντας τη Σαχάρα τον Σεπτέμβριο του 2011.
Φωτογραφίες από τις σωφρονιστικές αρχές της Λιβύης δείχνουν τον Σααντί γονατιστό στο πάτωμα καθώς τον ξυρίζει φρουρός με ηλεκτρική μηχανή. Θεωρείται ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων, συνενοχή σε δολοφονίες και κλοπές. Σε ηλικία 20 ετών ο Σααντί μετείχε στις προπονήσεις των ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων Γιουβέντους και Λάτσιο, ενώ το 2003 εντάχθηκε στο δυναμικό της Περούτζια για λόγους περισσότερο δημοσίων σχέσεων και λιγότερο ικανοτήτων. Δεν πρόλαβε να κλωτσήσει την μπάλα και βρέθηκε θετικός στη λήψη του αναβολικού ναδρολόνη. Έπαιξε για λίγο στην Ουντινέζε και τα κλεμμένα «πετροδόλαρα» τον έφεραν στη διοίκηση της Γιουβέντους όπου κατείχε το 7,5% των μετοχών. Όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έκανε καριέρα στον λιβυκό στρατό και διηύθυνε επίλεκτη ομάδα.
Ο Σααντί Καντάφι έδινε χιλιάδες λίρες για πόρνες, βότκα και ναρκωτικά ενώ διέμενε σε σπίτι 11 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο. Ένας σωματοφύλακάς του που αμειβόταν με 300 λίρες την ημέρα αποκαλύπτει όλα τα σκοτεινά μυστικά της πολυτελούς διαβίωσης του. Μόνιμη παρέα οι ιερόδουλες, πέρναγε ατελείωτες ώρες στο Ίντερνετ για να τις επιλέξει και πάντα προτιμούσε Κινέζες δίνοντας 1.500 λίρες το βράδυ. Επίσης τα ναρκωτικά ήταν στην ημερησία διάταξη, μαζί με τους άνδρες του κάπνιζαν μαριχουάνα, έπαιρναν κοκαίνη ενώ έπιναν κι ατελείωτα μπουκάλια βότκα. Έντονη ήταν και η φημολογία για τις ομοφυλοφιλικές τάσεις του Σααντί, καθώς στο Λονδίνο είχε μαζί του τον αγαπημένο του Butler, τον οποίο φώναζε ακόμη και μέσα στη νύχτα να πάει στο δωμάτιό του κι έμεναν μαζί όλο το βράδυ. Όταν οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στην πολυτελή βίλα του στη Λιβύη βρήκαν σωρούς με gay DVD.
Ο Σααντί δεν μιλούσε ποτέ για τον πατέρα του ενώ δεν ανέλαβε ρόλο πολιτικού ή εκπροσώπου της χώρας. Απλά όταν ξέμενε από χρήματα έπαιρνε τηλέφωνο στην πρεσβεία κι απαιτούσε να του βάλουν κι άλλα χρήματα σε κάρτες και λογαριασμούς. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και γιος του Μουαμάρ Καντάφι ελέγχεται τώρα και από τις αρχές της Νότιας Αφρικής για τα ακριβά αντικείμενα της οικογένειας αξίας άνω του $1 δις που έκρυψαν στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αναζητούνται χρυσός, διαμάντια και μετρητά που αποκτήθηκαν παράνομα από την οικογένεια Καντάφι τα 42 χρόνια που διοικούσε ο στρατιωτικός πραξικοπηματίας. 
Την στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες Λίβυοι ζούσαν στα όρια της φτώχειας, ο Σααντί ζούσε μέσα στην χλιδή. Χρυσές επαύλεις, ολόχρυσα όπλα και πάρτι σε όλη την μεσόγειο. Ο bon-viveur υιός Καντάφι χρηματοδοτούσε και εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών αφού ενδιαφερόταν να εισέλθει στα «κυκλώματα» του Χόλιγουντ και κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν στο πολυτελές γιοτ του, διεθνείς προσωπικότητες της έβδομης τέχνης, όπως η Νικόλ Κίντμαν. 
Ο Σααντί Καντάφι λάτρευε τα ελληνικά νησιά και μάλιστα για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια παραθέρισε στη Νάουσα της Πάρου και στον Ορνό Μυκόνου μαζί με τον αδερφό του. Τα ιδιωτικά τους κότερα και αεροπλάνα ήταν γνωστά σε όλα τα κοσμικά κέντρα της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου