Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Η ΕΜΠΙΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΩΝ BEATLES ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ!

Οι εφημερίδες της δεκαετίας του '60 την αποκαλούσαν την τυχερότερη γυναίκα του κόσμου και όχι άδικα, καθώς η Freda Kelly δούλεψε στο πλευρό των «Σκαθαριών» ως προσωπική γραμματέας αλλά και μάνατζερ του fan club της μεγαλύτερης μπάντας του πλανήτη. Στα 17 της χρόνια έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, κι όμως η Freda που ήξερε τα πάντα γι αυτούς, κράτησε το στόμα της κλειστό για μισό αιώνα!. Δεν μίλησε ποτέ για το διασημότερο συγκρότημα όλων των εποχών ούτε δημοσίως ούτε και στα παιδιά της ενώ αρνήθηκε αναρίθμητες προσφορές και «δωροδοκίες» για να συγγράψει τα απόκρυφα και τα άγνωστα των Beatles. 
Η άγνωστη ιστορία της Φρίντα Κέλι, που γνώρισε το θρυλικό συγκρότημα όσο λίγοι, φωτίζεται από το ντοκιμαντέρ που βάζει τον κόσμο στα παρασκήνια της ζωής των Beatles, αποκαλύπτονται πολλές άγνωστες στιγμές από την πορεία του συγκροτήματος. Η Kelly αναγκάστηκε να κρύψει τον γάμο του John Lennon με τη Cynthia το 1962, ή ακόμα και τη γέννηση του γιου τους Julian ένα χρόνο αργότερα, προκειμένου να μην απογοητευτούν οι θαυμάστριές τους.Τους έβαζε σαν στρατιωτάκια να υπογράφουν αυτόγραφα. Μάζευε τούφες μαλλιών τους από το κουρείο, όταν κουρεύονταν, και τις έβαζε σε φακελάκια. Οι θαυμάστριες ζητούσαν από τα πιο απλά μέχρι τα πιο τρελά πράγματα, από φωτογραφίες τους μέχρι και νύχια τους. Μια φορά μια κοπέλα έστειλε μια τσίχλα σε ένα φάκελο, ζήτησε να τη μασήσουν και οι 4 και μετά να της τη στείλει πίσω.

Η Φρίντα από τις 291 αρχικές εμφανίσεις των Beatles σε Club του Λίβερπουλ, παρακολούθησε τις 190! Πάντα στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα, η κοπέλα έζησε από κοντά τις πρώτες στιγμές της μπάντας, καθώς το άστρο τους ανέτειλε από την τοπική σκοτεινιά. Είχε μάθει στενογραφία και γραφομηχανή από το τοπικό κολέγιο και δαπανούσε όλο της το πενιχρό εισόδημα για να βλέπει την άγνωστη μπάντα στα πρώτα της βήματα. Το 61 το τετραμελές συγκρότημα μοιράζονταν 5 λίρες αμοιβή για να παίζουν στο Cavern Club, με τον ιδιοκτήτη να τους προσλαμβάνει με το ζόρι. Η Freda ήταν η πιο θερμή οπαδός τους κι έτσι της πρόσφεραν δουλειά. Η μικρή ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη με τον Paul Μακαρτνευ, όπως εξομολογείται, αλλά μετά προοδευτικά τους ερωτεύτηκε όλους με τη σειρά. Έκανε όμως ποτέ σεξ με κάποιον από τους Beatles; «Αυτό είναι προσωπικό», λέει και αφήνει υπονοούμενα.
Αρχικά, τα γράμματα των οπαδών έρχονταν κατά δεκάδες, αργότερα κατά εκατοντάδες, έπειτα σάκοι ολόκληροι ξεφορτώνονταν στο γραφείο, πριν τελικά νοικιάσουν βανάκι για να παραδίδει την αλληλογραφία. «το να απαντήσεις σε 40.000 φανατικούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου σήμαινε ότι έμενα ξάγρυπνη μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα. Δεν ήθελα να απογοητευτούν οι οπαδοί, γιατί ήμουν κι εγώ μία από αυτούς. Ήξερα καλά πώς ένιωθαν».  Το 1967 όμως θα τη βρει παντρεμένη με μπασίστα και με μωρό στην αγκαλιά. Παρά τη μητρότητα, η Freda συνέχισε να διαχειρίζεται το fan club και να διαψεύδει τις φήμες για διάλυση του συγκροτήματος, μέχρι τουλάχιστον το 1972, όταν περίμενε το δεύτερο παιδί της και δεν μπορούσε πια να εργάζεται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. 

Στο ντοκιμαντέρ δεν παραλείπει να σημειώσει με νόημα ότι αν ήταν έξυπνη, θα κρατούσε όλες τις πειραματικές και δοκιμαστικές ηχογραφήσεις και άλλα σουβενίρ που χάρισε απλόχερα, κάτι που θα την είχε κάνει πια «αρκετά πλούσια», όπως παρατηρεί. Κράτησε ωστόσο 4 λευκώματα, προστατευμένα σε τραπεζική θυρίδα, για μια δύσκολη στιγμή. 
Η Freda είναι πια στα 67 της χρόνια και υποστηρίζει ότι ένω δεν ήθελε να μιλήσει ποτέ για αυτούς, η γέννηση του εγγονού της, της άλλαξε γνώμη. Ήθελε να του αφήσει κάτι για να ξέρει ποια ήταν η γιαγιά του. Ένα μικρό DVD με την ιστορία της Φρίντα Κέλλυ, της γραμματέως των  Μπιτλς..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου