Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΕΦΤΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ 83 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ!

Αυτή η ηλικιωμένη, φαινομενικά ακίνδυνη, καλοντυμένη κυρία όχι μόνο είναι από τις πλέον διαβόητες κλέφτρες κοσμημάτων στον κόσμο αλλά συνεχίζει ακάθεκτη στα 83 της χρόνια να απασχολεί τις αρχές. Κατά τη διάρκεια της εγκληματικής της «καριέρας» 60 ολόκληρων χρόνων έκλεψε κοσμήματα αξίας 2.000.000 δολαρίων από διάσημα καταστήματα όπως Καρτιέ και Τίφανυ σε ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα ακόμη και την Ιαπωνία. Η ζωή της Ντορις Πέιν είναι κινηματογραφική με έτοιμο σενάριο. Η γιαγιά που παραμένει ο φόβος και ο τρόμος των κοσμηματοπωλείων όλης της Γης.
  Στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Βίος και εγκλήματα της Ντόρις Πέιν». Το φιλμ αφηγείται το πώς μια φτωχή, ανύπαντρη, Αφροαμερικανή που έζησε τον φυλετικό διαχωρισμό της Αμερικής του ’30, κατέληξε να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες κλέφτρες κοσμημάτων. Πολλές φορές την έπιασαν, μπαινόβγαινε στην φυλακή ενώ στην κάμερα να υπόσχεται ότι δεν θα ξανακλέψει ποτέ πρόσφατα όμως μπήκε στον πειρασμό και πάλι. Καταδικάστηκε για τελευταία φορά μόλις πριν από τρία χρόνια σε 5 χρόνια χωρίς αναστολή. Η Πέιν, κόρη ενός ανθρακωρύχου από την Βιρτζίνια, αποκαλύπτει μυστικά της δουλειάς της αλλά και το πώς κατάφερε να εισχωρήσει στο τζετ σετ της υψηλής κοινωνίας και να αποκτήσει μια περιουσία. 
Έμπαινε πάντα ως μια πλούσια κυρία που έψαχνε ένα ακριβό μονόπετρο και κατάφερνε να κλέβει χωρίς να την καταλαβαίνει κανείς. Ζητούσε να δεν μια πλειάδα κοσμημάτων μιλούσε συνέχεια, ρωτούσε τα πάντα και μπέρδευε τους υπαλλήλους με αποτέλεσμα να μην θυμούνται πόσα κομμάτια είχε δείξει στην καλοντυμένη Ντόρις Πέιν. Τελικά πάντα έφευγε με ένα ή δύο δαχτυλίδια. 
Το πρώτο της διαμάντι το έκλεψε στα τέλη του '40 στην εφηβεία της για να βοηθήσει την μητέρα της να διώξει τον βίαιο πατέρα της. Ήταν καταζητούμενη για δεκαετίες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Η φωτογραφία της κοσμούσε τα αστυνομικά τμήματα, όπως αυτή του 1966 στην Φιλαδέλφεια.


Η Payne συνελήφθη 9 φορές και η πρώτης της ήταν το 1952.  στο Οχάιο το 1980 και κατάφερε να δραπετεύσει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο νοσοκομείο. Το 2005 έφαγε δύο χρόνια φυλακή για ένα δακτυλίδι που έκλεψε από κοσμηματοπωλείο και το πούλησε στο Λας Βέγκας. Το 2010 συνελήφθη στην Costa Mesa της Καλιφόρνια και το 2011 στα 80 της χρόνια στο Σαν Ντιέγκο για την κλοπή ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού. Το 2003 συνελήφθη και πάλι για κλοπή δαχτυλιδιού αξίας $ 22.000 από την Καλιφόρνια.  Ακόμη και σήμερα αμετανόητη, υπερηφανεύεται για τα εγκλήματά της και λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 20 ψευδώνυμα, 5 αριθμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τουλάχιστον 9 ημερομηνίες γέννησης σε πλαστά έγγραφα που έφτιαχνε η ίδια. Με τα κλεμμένα πέρασε μια χλιδάτη ζωή χωρίς μεγάλες υποχρεώσεις αφού ήταν επιλογή της να μην παντρευτεί ενώ τα δύο της παιδιά είναι αποξενωμένα.  


Η απίστευτη ιστορία της που έγινε πολλές φορές ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδο σε διεθνή μίντια κέντρισε το ενδιαφέρον και του Χόλιγουντ και προσεχώς θα δούμε στον κινηματογράφο και την ταινία μυθοπλασίας με τίτλο «Who is Doris Payne?» την οποία θα υποδυθεί η Χάλι Μπέρι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου