Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Ο ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΙΑΝ ΘΟΡΠ

Ο Ιάν Θόρπ πριν από λίγα χρόνια μεσουρανούσε στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και της Αθήνας είχε σαρώσει τα χρυσά μετάλλια, αλλά οι χρυσές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Είχε ότι ονειρεύονται οι περισσότεροι: Δόξα, νιάτα και πλούτη. Ωστόσο την ίδια περίοδο σκεφτόταν να αυτοκτονήσει αφού οι  δαίμονες της κατάθλιψης τον συνόδευαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ο Θορπ, ο μεγαλύτερος Ολυμπιονίκης της Αυστραλίας και ζωντανός θρύλος των υδάτινων σπορ, μπήκε σε κλινική στο Σίδνεϊ για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό μόλις στα 31 του χρόνια. Ο κατήφορος άρχισε στα 24 του όταν αποφάσισε να αφήσει τον αθλητισμό μετά από 5 χρυσά ολυμπιακά και δεκάδες άλλα μετάλλια. Η απόφαση του να αποσυρθεί τον Νοέμβρη του 2006 σόκαρε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα και εκείνος την απέδωσε στην έλλειψη κινήτρου αφού τα είχε κατακτήσει όλα.

Μόλις πρόσφατα προστέθηκε και το τελευταίο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Αυστραλό πρώην αθλητή. Ένα νεαρός ξύπνησε από θόρυβο στο σπίτι του σε προάστιο του Σίδνεϊ και είδε έναν άνδρα να προσπαθεί να διαρρήξει ένα φορτηγό. Αμέσως κάλεσε τους αστυνομικούς οι οποίοι έκπληκτοι έφτασαν επιτόπου και αντίκρισαν τον Ολυμπιονίκη Ιαν Θορπ μεθυσμένο χωρίς να έχει επαφή με την πραγματικότητα. Ο εκπρόσωπος του αθλητή που κατέκτησε για πρώτη φορά παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ηλικία 14 ετών, ανακοίνωσε ότι είχε εισαχθεί σε κλινική για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη από την οποία έπασχε μετά την αποτυχία του να επανέλθει στον υγρό στίβο και να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ήταν υπό την επήρεια παυσίπονων και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπως είπαν οι γιατροί που τον εξέτασαν.

Ο Θορπ κολυμπούσε σαν τορπίλη,11 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με 13 παγκόσμια ρεκόρ και ξαφνικά τα παράτησε όλα, έζησε 18 μήνες στην Ελβετία και μετά επέστρεψε στην γενέτειρα του για να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Είναι υπό παρακολούθηση ειδικών που προσπαθούν να τον στηρίξουν ψυχολογικά στην προσπάθεια να βγει από την κατάθλιψη. Ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε πέρυσι, είχε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματά του. «Υπήρχαν πολλές φορές στην προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας που κακοποιούσα τον εαυτό μου. Υπήρχαν ημέρες που δεν μπορούσα να βγω από το κρεβάτι, να αντιμετωπίσω τον κόσμο, έπινα ποτά και έπαιρνα χάπια, ανέφερε. Δεν ήταν μόνο η αποτυχία να επιστρέψει στην ενεργό δράση, την οποία εγκατέλειψε ξαφνικά το 2006 σε ηλικία 24 ετών και ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Ο Θορπ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί σε μια νέα ζωή μακριά από τις πισίνες και λύγισε υπό το βάρος της δημοσιότητας. 



«Το αλκοόλ ήταν ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρω να κοιμηθώ. Δεν συνέβαινε κάθε βράδυ, αλλά υπήρξαν πάρα πολλές φορές αναφέρει σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο Αυστραλός σταρ, ο οποίος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να προστατεύει την προσωπική του ζωή.«Ξέρω πως η κατάθλιψη μπορεί από κάποιους να χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία για αποτυχημένα αποτελέσματα. Όμως εγώ κατόρθωσα να πετύχω σπουδαία πράγματα σε ορισμένες δύσκολες περιόδους της ζωής μου. Είναι ένα πραγματικά σκοτεινό μέρος που μπορεί κανείς να κρυφτεί. Ίσως έτσι να μπορεί να δικαιολογηθεί η επιθυμία μου να μην συζητώ την προσωπική μου ζωή», γράφει ο Θορπ
Όσο για τις φήμες σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή αναφέρει ότι τον κατηγόρησαν πως είναι γκέι αλλά δεν είναι αφού πάντα τον τραβούσαν οι γυναίκες και όνειρο του είναι να αποκτήσει οικογένεια μόλις καθαρίσει με τον εφιάλτη της κατάθλιψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου