Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ ΜΑΧΑΡΑΓΙΑ

Ο μαχαραγιάς Σινχ Μπραρ ήταν για δεκαετίες ηγεμόνας του Φαριντκότ στην Βόρεια Ινδία. Η περιουσία του αμύθητη, παλάτια, χρυσάφι, πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα. Όταν πέθανε το 1989 σε πολύ προχωρημένη ηλικία όλοι περίμεναν ότι οι δύο του κόρες 55 και 60 ετών θα κληρονομούσαν μεταξύ άλλων ένα φρούριο 350 ετών, το βασιλικό παλάτι καθώς και ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο 200 στρεμ. Σύμφωνα με τη διαθήκη όμως ο μαχαραγιάς που ανέλαβε την εξουσία του κρατιδίου σε ηλικία τριών ετών το 1918 μετά τον θάνατο του πατέρα του, άφηνε όλη του την περιουσία σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο είχαν συστήσει μερικοί από τους υπηρέτες του καθώς και ορισμένοι αξιωματούχοι του παλατιού. Το σοκ για την οικογένεια, ήταν μεγάλο.
Η δικαστική διαμάχη κράτησε πάνω από δύο δεκαετίες και οι  κόρες του ινδού μαχαραγιά βγήκαν κερδισμένες –παίρνοντας στα χέρια τους τη μυθική, ύψους 3 δισ. Ευρώ, περιουσία του. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου από το BBC αμέσως μόλις το δικαστήριο έκρινε ότι η διαθήκη του Χαριντέρ Σινχ Μπραρ, ήταν τελικά άκυρη. Η μεγάλη κόρη του μαχαραγιά, η Αμρίτ υποστήριξε ότι η διαθήκη συντάχθηκε ύστερα από πιέσεις προς τον πατέρα της ο οποίος έπασχε για χρόνια από κατάθλιψη. Το δικαστήριο δικαίωσε την χήρα και τις δύο κόρες και πέρασαν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές του Νέου Δελχί αξίας 350 εκ. δολαρίων, μια σπάνια συλλογή με 18 αυτοκίνητα αντίκες Rolls Royce, Daimler και Bentley, 170 εκατ. δολ. σε χρυσό, διαμάντια και ρουμπίνια και αμέτρητες τραπεζικές καταθέσεις.
Ο μαχαραγιάς Χαριντέρ ήταν ο τελευταίος ηγεμόνας της περιοχής έως ότου η Ινδία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1947. Μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία εκατοντάδες μικρά βασίλεια απορροφήθηκαν στο ενιαίο κράτος, ο βασιλικός τίτλος και η εξουσία των μαχαραγιάδων καταργήθηκαν και στις βασιλικές οικογένειες δόθηκαν σταθεροί μισθοί από τη νέα ινδική κυβέρνηση. Ορισμένοι βασιλείς πτώχευσαν, άλλοι μετέτρεψαν τα παλάτια τους σε πολυτελή ξενοδοχεία ενώ ο μαχαραγιάς μπραρ ήταν ένας από τους λίγους που αξιοποίησε την τεράστια ακίνητη περιουσία του και συνέχισε να ζει με την οικογένεια του βασιλικά.
το 1981 ο μοναχογιός του Brar, ο διάδοχος πρίγκιπας Tikka σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα και ο βασιλιάς έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη αγνοώντας τις κόρες του. ένα χρόνο μετά έφτιαξε το ίδρυμα και όρισε μέλη και διαχειριστές τους υπαλλήλους και τους δικηγόρους του. στις δύο νεότερες πριγκίπισσες δόθηκαν μηνιαίες αποδοχές εφ όρου ζωής  μόλις 20 δολαρίων ενώ η σύζυγος και η μεγαλύτερη κόρη αποκληρώθηκαν.
24 χρόνια μετά το θάνατο του μαχαραγιά ο δικαστής έκρινε ότι στήθηκε μια καλοδουλεμένη απάτη για να εκμεταλλευτούν την τεράστια περιουσία και τα πανάκριβα οικογενειακά κειμήλια οι επιτήδειοι που ήταν στην αυλή του. Οι δύο κόρες δεν άφησαν την υπόθεση ούτε όταν πέθανε η μεγαλύτερη αδερφή τους και έτσι τώρα απολαμβάνουν έστω και σε μεγάλη ηλικία την περιουσία του πατέρα τους με τα παιδιά και τα εγγόνια τους να μοιάζουν τα πιο τυχερά σε όλη την Ινδία.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου