Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΠIΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 79ΧΡΟΝΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ LUXOTTICA. ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΦΑΝΙΑ ΣΤΑ ΠΛΟΥΤΗ

Ο Leonardo Del Vecchio όχι μόνο έζησε πέτρινα χρόνια στο ορφανοτροφείο, αλλά στάθηκε όρθιος χάρη στην εργατικότητα του και βγήκε νικητής. Ίδρυσε την πασίγνωστη εταιρία γυαλιών Luxottica που διαχειρίζεται πάνω από 30 διάσημες φίρμες και έχει φτιάξει μία περιουσία που αγγίζει τα 19 δις πραγματικά από το μηδέν.


Ο Del Vecchio είναι ένας από εκείνους που ότι η ζωή τους στέρησε στα πρώτα βήματα της ζωής, τους το ανταπέδωσε στη συνέχεια και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Γεννήθηκε το 1935 στο Μιλάνο, μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και τη στέρηση, ακόμα και του πατέρα αφού έμεινε ορφανός πριν γεννηθεί. Η μητέρα μη μπορώντας να τον συντηρήσει, έστειλε τον γιο της σε ένα ορφανοτροφείο όταν έγινε 7 ετών. Στα 14 ο Leonardo άρχισε να δουλεύει ως μαθητευόμενος σε ένα εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων γυαλιών. Ώσπου το 1961 έρχεται η μεγάλη στιγμή και σε ηλικία μόλις 26 ετών, ιδρύει τη Luxottica που ήταν αρχικά το προσωπικό του εργαστήριο κατασκευής γυαλιών. Ο άνθρωπος που δεν φόρεσε γυαλιά ποτέ στη ζωή του έμελλε να γίνει ο καλύτερος του είδους. Το 1969 ξεκινά την παραγωγή σκελετών γυαλιών και το 1981 η Luxottica  προχωρά στην πρώτη της διεθνή συνεργασία με τη Γερμανία. Επτά χρόνια αργότερα θα έρθει η πρώτη μεγάλη συνεργασία με τον Georgio Armani. Ακολούθησε ιταλική μάρκα Vogue το 1990, η Persόl, rey ban, gucci, ferre, channel και τελευταίο απόκτημα η μάρκα Oakley για την οποία δαπάνησε 2,1 δισ. Δολ το Νοέμβριο του 2007.
Ο 79χρονος δαιμόνιος Ιταλός, περιγράφεται ως ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και τα ιταλικά ΜΜΕ τον αποκαλούν “ο κ. Κανένας”, λόγω του ότι αποφεύγει τη δημόσια προβολή. Αυτό που αγαπά ιδιαίτερα είναι οι θαλάσσιες περιπλανήσεις με το γιοτ των 62 μέτρων (Moneikos) που έχει πέντε πατώματα και διαθέτει ανελκυστήρα και πισίνα. Σήμερα, ζει με την τρίτη γυναίκα του στο Μιλάνο. Έχει αποκτήσει συνολικά έξι παιδιά από τους γάμους, αλλά κανένα εξ αυτών δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Luxottica. 
Ο μεγαλύτερος γιος του, Claudio διευθυντής μέχρι το 2000, είναι τώρα ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Brooks Brothers. Ο Κλαούντιο Ντελ Βέκιο, γιος του Λεονάρντο βρίσκεται στο τιμόνι της παλαιότερης εταιρείας ένδυσης των ΗΠΑ από το 1818, οδηγώντας τη σε εγχώρια και διεθνή κερδοφορία. Το 2001 αφού ο Ντελ Βέκιο αγόρασε τη φίρμα από τους Βρετανούς ιδιοκτήτες της, Τότε όλοι το θεώρησαν μεγάλο ρίσκο και επισφαλή επένδυση. Σήμερα οι πωλήσεις αγγίζουν το 1 δισ.δολάρια από 500 εκατ. δολ που ήταν όταν αναλάβαμε» σχολιάζει ψύχραιμα, αλλά περήφανα. 

Πέρυσι  η Luxottica είχε έσοδα 9,7 δισ. Δολαρίων με τον ιδιοκτήτη να έχει επίσης μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας UniCredit, καθώς και της ασφαλιστικής Generali. Έχει  μετοχές και σε άλλε δύο εισηγμένες εταιρίες. Σε γαλλικό  επενδυτικό fund που ασχολείται με real estate, Fonciere des Regions και σε ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Molecular Medicine. Σήμερα ο όμιλος Λουξότικα δραστηριοποιείται σε  130 χώρες με 62 χιλ. συνεργάτες και 6000 καταστήματα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει να σχεδιάζει γυαλιά Ray-Ban και Oakley, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Google. με σκοπό να καταστήσει το Google Glass ελκυστικό και πέρα από την κοινότητα των φανατικών της τεχνολογίας.
Η Google θα αξιοποιήσει τα 5.000 καταστήματα της Luxottica στις ΗΠΑ για την πώληση του Glass, μόλις η συσκευή κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό.με την τιμή να  κυμαίνεται γύρω στα 1.500 δολάρια. Μία ακόμη αποκλειστικότητα του Ντελβέκιο που θα του αποφέρει και άλλα εκατομμύρια.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου