Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΤΖΟΡΤΖ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ, Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ

Ο 42χρονος Τζορτζ Κουρούνης δεν προγραμματίζει ποτέ διακοπές το καλοκαίρι γιατί τότε είναι η περίοδος των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων. Αυτό είναι το αντικείμενο της δουλειάς του, είναι τρόπος ζωής να ριψοκινδυνεύει την ίδια του την ζωή. Η επαγγελματική του κάρτα τον προσδιορίζει ως «Κυνηγό ακραίων καιρικών φαινομένων και εξερευνητή». Είναι ένας εραστής του κινδύνου. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, συγγραφέας και λάτρης της περιπέτειας, ο Ελληνοκαναδός ταξιδεύει στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη αναζητώντας και καταγράφοντας τυφώνες, ηφαίστεια, θύελλες, ανεμοστρόβιλους και πυρκαγιές. Έχει καλύψει 70 ανεμοστρόβιλους, 16 τυφώνες, πολλές τροπικές καταιγίδες και έχει σκαρφαλώσει σε περίπου 20 ενεργά ηφαίστεια σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Ο Τζορτζ γεννήθηκε στο Τορόντο από Καναδή μητέρα και Έλληνα πατέρα από την Κω. Οι παιδικοί του ήρωες ήταν ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ζαν Ζακ Κουστό, το ενδιαφέρον, του αποσπούσαν οι τομείς της επιστήμης και του περιβάλλοντος. Ο πατέρας του, Αδαμάντιος Κουρούνης  -πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού μετανάστευσε στον Καναδά το 1968 και άνοιξε ένα φανοποιείο αυτοκινήτων. Ο Τζωρτζ στα 18 του σπούδασε τεχνικός ήχου, μετακόμισε στο Τορόντο και για χρόνια εργάστηκε σε μεγάλα στούντιο ηχογράφησης. Τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας. Τότε του κόλλησε το μικρόβιο. Το πάθος για την παρατήρηση και καταγραφή των ακραίων καιρικών φαινομένων. πριν από 15 χρόνια αποφάσισε να «κυνηγήσει» το όνειρό του και τον πρώτο του ανεµοστρόβιλο στο βόρειο τµήµα της Οκλαχόµα. Από κει κι ύστερα έβαλε σκοπό της ζωής του να γυρίζει τον κόσµο και να καταγράφει ακραία καιρικά φαινόµενα..

 Συχνά πουλούσε φωτογραφίες του σε πρακτορεία και τηλεοπτικούς σταθμούς. Βλέποντας το 2005 δείγματα δουλειάς του Κουρούνη ένας τηλεοπτικός παραγωγός τού πρότεινε να συνεργαστούν. Έτσι, προέκυψε η τηλεοπτική εκπομπή «Angry Planet»  και οι εμφανίσεις του στο BBC, το Travel Channel και το Νational Geographic. Η κάμερα τον ακολούθησε σε περισσότερες από σαράντα χώρες σε όλες τιςηπείρους, ενώ τα επεισόδια της εκπομπής του προβλήθηκαν σε εκατό χώρες παγκοσμίως. Οι εικόνες από το επίκεντρο των καταστροφών κόβουν την ανάσα και γι αυτό την προσωπική του ιστοσελίδα με τα απίστευτα βίντεο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι απ όλο τον κόσμο. Ο κουρούνης που θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους του είδους, έχει περιπλανηθεί σε ζούγκλες, στον βόρειο και νότιο πόλο ενώ τονΔεκέμβριο του 2006 παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Μισέλ, κοντά στην κορυφή του ενεργού ηφαιστείου Γιασούρ στο Βανουάτου στον Βόρειο Ειρηνικό.  
Ο 42χρονος έχει επιλέξει να μην έχει παιδιά λόγω της συχνής και μεγάλης απουσίας από το σπίτι. Οι πιο τρομακτικές εμπειρίες του ήταν όταν ο ίδιος παγιδεύτηκε μέσα σε ανεμοστρόβιλους και ταυτόχρονα κατέγραφε με την κάμερα ή την φωτογραφική του μηχανή το φαινόμενο. Δεν φοβάται να συνεχίζει να τρέχει στα σημεία που εκκενώνουν οι Αρχές. Σήμερα ο Κουρούνης, που συνεργάζεται και με ένα τουριστικό γραφείο, απαντά σε εκείνους που πιστεύουν ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν ζουν πολύ επικίνδυνα και δεν αποτελούν παράδειγμα. Δεν παραλείπει πάντα να επισημαίνει ότι η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζει σε κάθε του αποστολή, γι αυτό και δεν έχει τραυματισθεί ποτέ την ώρα που  κινηματογραφεί τα ξεσπάσματα της θυμωμένης μητέρας φύσης. 
Άλλωστε έχει δηλώσει ότι φοβάται περισσότερο όταν περπατά σε μια κακόφημη γειτονιά, παρά στη μέση ενός τυφώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου