Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΚΕΒΙΝ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣΟΝ, Ο ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ

"Χορεύοντας" με τα λιοντάρια. O άνθρωπος που θεραπεύει τα άγρια θηρία και του το ανταποδίδουν με αγκαλιές, τους μιλάει, τους ψιθυρίζει στο αυτί και τον ακούνε με ευλάβεια. Ο Νοτιοαφρικανός Kevin Richardson και η αγέλη των λιονταριών έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο μέσα από καταπληκτικά ντοκιμαντέρ.

ο “Lion Whisperer” επέλεξε όχι μόνο να μελετήσει τα λιοντάρια, αλλά να ζήσει κοντά τους, όπως κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει τολμήσει. Το πάρκο των 2000 στρ. είναι το σπίτι του και τα 39 λιοντάρια οι σύντροφοι του. Μαζί τους περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας. Τους αποκαλεί «καλύτερους φίλους» του και αυτοί τον έχουν αποδεχτεί ως ισότιμο μέλος της αγέλης. Οταν τον βλέπουν, τρέχουν προς το μέρος του, πηδάνε με τα δύο μπροστινά πόδια πάνω στους ώμους του και αρχίζουν να τον γλείφουν στο πρόσωπο. Το «Lion Park» είναι στο Γιοχάνεσμπουργκ εδώ και δέκα χρόνια από όταν δηλαδή ο γιατρός Κέβιν Ρίτσαρντσον αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα του στη φυσιολογία και να αφοσιωθεί στον κόσμο των άγριων ζώων. Ποιο είναι όμως το μυστικό του και γιατί δεν του επιτίθενται; Η υπομονή του, γιατί ο 40χρονος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ βέργες, μαστίγια ή αλυσίδες. Αποφάσισε να αφήσει το νοσοκομείο όπου εργαζόταν όταν ανακάλυψε ότι μπορούσε να εμπιστευθεί πιο εύκολα ένα λιοντάρι από έναν άνθρωπο. Ο Κέβιν γνωρίζει ένα προς ένα όλα τα ζώα του πάρκου και είναι σε θέση να περιγράψει κάθε πτυχή της προσωπικότητάς τους: ξέρει καλά τι μπορεί να τα εκνευρίσει, αλλά και τι τα κάνει ευτυχισμένα κάθε στιγμή, ακριβώς όπως μία μητέρα γνωρίζει το κάθε παιδί της. Κι αν τον προσέξει κανείς, θα παρατηρήσει ότι προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο το κάθε ζώο. Σε όποιο ζώο όμως κι αν μιλάει, φροντίζει να του δείχνει το σεβασμό του. Ενα σεβασμό που του τον ανταποδίδουν παρά το γεγονός ότι γι’ αυτά ο Κέβιν θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το γεύμα τους!

γεννημένος στη Νότια Αφρική το 1974, παρουσίασε από πολύ μικρή ηλικία ενδιαφέρον για όλα τα είδη μικρών και μεγάλων πλασμάτων, και όταν ήταν μόλις 3 χρόνων μεγάλωνε γρύλους κάτω απ’ το κρεβάτι του ενώ είχε έναν βάτραχο ως κατοικίδιο ζώο! πήγε στο κολέγιο, σπούδασε ζωολογία και μετά έκανε μαθήματα φυσιολογίας και ανατομίας. Ο Κέβιν ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με λιοντάρια στα 11 χρόνια του ενώ δύο χρόνια μετά έμεινε ορφανός. Ως αυτοδίδακτος στο να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ζώων, έχει σπάσει κάθε γνωστό κανόνα ασφαλείας για τον άνθρωπο στην επαφή με άγρια ζώα. Αντίθετα με όσους χρησιμοποιούν ξύλα και αλυσίδες για να υποτάξουν αυτά τα ζώα, ο Kevin χρησιμοποιεί αγάπη, κατανόηση και εμπιστοσύνη για να αναπτύξει προσωπικές σχέσεις μαζί τους. Μάχεται  για τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα λιοντάρια.

Ο Kevin είναι παντρεμένος, ενώ η σύζυγός του Mandy ασχολείται με τη διαφήμιση του πάρκου με τα λιοντάρια για να συγκεντρώνουν χρήματα και να το συντηρούν. Έχουν έναν γιο, τον Tyler που ακολουθεί και αυτός τα ίδια βήματα. Ο πληθυσμός των λιονταριών στη Ν. Αφρική έχει μειωθεί από περίπου 350.000 σε 25.000 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών. 
ο Richardson ελπίζει ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης από τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του θα ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ανάγκη της προστασίας και της διατήρησης των άγριων ζώων της Αφρικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου