Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ, ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΧΙΛΗ!

Είναι εικόνες από τον σταθμό του μετρό στο Σαντιάγκο της Χιλής που έγινε...ελληνικός και μοιάζει με τον σταθμό "Ακρόπολη".  Αυτό τον πρωτότυπο φόρο τιμής, αποτίει η Χιλή στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς από τις 7 Μαρτίου ο σταθμός με το όνομα Grecia κοσμείται από έκθεση αρχαίων αντιγράφων. Η πρωτεύουσα της Χιλής είναι γνωστή για τις γκαλερί αλλά και τα μουσεία που διαθέτει, τα οποία αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία και τις παραδόσεις της. Στον σταθμό Grecia, από τον οποίο υπολογίζεται ότι περνούν καθημερινά 22.000 επιβάτες, παρουσιάζονται στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στον αρχαίο πολιτισμό μας, 23 επεξεργασμένα αντίγραφα από γύψο, χαλκό και ασήμι, τα οποία απεικονίζουν εμβληματικά για τον δυτικό πολιτισμό θέματα. Ανάμεσά τους η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και οι τέχνες, ενώ από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αντίγραφο κεφαλής του Ομήρου, πορτραίτα αθλητών, ένα αγαλματίδιο πυγμάχου και θεατρικές μάσκες.
Τα αντίγραφα από τη Ζωφόρο του Παρθενώνα έγιναν από το Μουσείο της Ακρόπολης και είναι δωρεά στο μετρό του Σαντιάγκο από το 2009 από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού με πρωτοβουλία της πρεσβείας Χιλής στην Ελλάδα, της ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «φέρνοντας τον πολιτισμό κοντά στους ανθρώπους με τρόπο ανοιχτό και δημόσιο, είναι κάτι που συνδέεται με την ανάπτυξη της χώρας. Επεκτείνοντας την πρόσβαση στον πολιτισμό μέσα από μια έκθεση που δείχνει τις ρίζες και τις αξίες της δυτικής κοινωνίας, εμπλουτίζουμε πνευματικά όλους όσοι μπορούν να επωφεληθούν από την τέχνη. Η έκθεση επιτρέπει στους επιβάτες να έρθουν λίγο πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, που ήταν η κοιτίδα σπουδαίων αξιών όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Τα τελευταία κομμάτια προστέθηκαν πρόσφατα στην μόνιμη έκθεση η οποία αποτελείται από 18 γνήσια αντίγραφα έργων από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται σήμερα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, πολλά κλεμμένα από τον λόρδο έλγιν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και σε άλλα εννέα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι απόγονοι των Ελλήνων της μακρινής Χιλής που φθάνουν μέχρι την τέταρτη γενιά, αριθμούν γύρω στα 1000 άτομα στο Σαντιάγο σε σύνολο περίπου 4ων χιλιάδων διασκορπισμένων στις 8 κοινότητες της χώρας. Είναι περήφανοι για τις ρίζες τους που με εργαλείο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά τους, προσπαθούν να διατηρήσουν τις πολιτιστικές μας παραδόσεις. Εξακόσιοι δρόμοι στο Σαντιάγο, μία λεωφόρος και 14 δημόσια σχολεία έχουν ελληνικά ονόματα από το 1918 όταν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν εκεί. Εργολάβοι ορυχείων και δημοσίων έργων, γαιοκτήμονες, έμποροι, χειροτέχνες, ιδιωτικοί υπάλληλοι και πολλοί επιστήμονες μπήκαν στην καρδιά των ντόπιων. Στην Χιλή λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας και δύο ακόμη σχολές σε άλλα πανεπιστήμια. Οι πικρές εμπειρίες της δικτατορίας που έζησαν η Ελλάδα και η Χιλή, έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά μέσα από τα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. 
Σήμερα, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και τη Χιλή, οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς που θεμελιώνονται σε κοινές αξίες και αρχές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου