Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΜΑΝΤΟΦ ΕΙΝΑΙ Η ΄΄ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΤΖΑΣΜΙΝ΄΄ ΤΟΥ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ

Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία του Woody Allen θλιμμένη Τζασμίν, στην οποία πρωταγωνιστεί η οσκαρική ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, αφορά την Ruth Madoff, σύζυγο του Bernard Madoff που βρίσκεται στη φυλακή με ποινή 150 ετών, για το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο της Wall Street που συγκλόνισε τα οικονομικά θεμέλια των ΗΠΑ και είχε θύματα διάσημους αλλά και απλούς πολίτες. Ο Madoff είχε στήσει την πιο πολυτελή εκδοχή του κόλπου της πυραμίδας αφού με τις γνωριμίες του έπειθε το κόσμο να επενδύσει τα λεφτά του στον «μάγο» που υποσχόταν μυθικές αποδόσεις. Η απάτη του αποκαλύφθηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ το 2007, όταν οι πελάτες του άρχισαν να ζητάνε τα λεφτά τους. Το κάστρο έπεσε μέσα σε λίγες μέρες, κάνοντας θόρυβο σε όλο τον πλανήτη αφού το συνολικό ποσό που έκανε φτερά ήταν 65 δις δολάρια εκ των οποίων ελάχιστα έχουν βρεθεί.
Ο Γούντι Αλεν έχει κάθε λόγο να χαμογελά μετά τη σαρωτική επιτυχία της νέας του ταινίας που δεν κατέκτησε μόνο το κοινό αλλά και τους κριτικούς. Πρώτο το περιοδικό bussinessweek αποκάλυψε ότι το σενάριο είναι αληθινό και αφορά την Ρουθ Μάντοφ, σύζυγο του τότε δισεκατομμυριούχου Μπέρνι. Ο μεγαλοαπατεώνας της γουόλ στρίτ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2008 και ενώπιον των δικαστών ομολόγησε ότι επί 2 δεκαετίες εξαπατούσε επενδυτές αφού υποσχόταν ασφαλή τόκο 10 %. Η Ruth ισχυρίστηκε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχε ιδέα για την απάτη του άντρα της αλλά οι δηλώσεις αθωότητας δεν την έσωσαν. 
Το κοινό, εξοργισμένο, απαιτούσε τιμωρία και η Ruth προσπάθησε με τη βοήθεια δικηγόρων να κρατήσει μερικά εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενη ότι αυτά δεν είχαν σχέση με τις απάτες του άντρα της. Βεβαίως το ποσό όχι μόνο μηδενίστηκε αλλά της δόθηκε διαταγή να εγκαταλείψει το πολυτελές διαμέρισμα του ζευγαριού το οποίο τότε είχε αξία 44 εκατομμύρια μαζί με τα έπιπλα. Η κατάσχεση ήταν πλήρης, δημοπρατήθηκαν μέχρι και τα ακριβά της εσώρουχα και δεν γλίτωσε ούτε σεντ από την κοινή περιουσία των 626 εκ. δολαρίων. Οι γιοι της δεν πίστεψαν ποτέ ότι ήταν αθώα κι έκοψαν κάθε επαφή μαζί της. Μάλιστα υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο μεγαλύτερος, ο 46χρονος Μαρκ αυτοκτόνησε μέσα στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, τον Δεκέμβριο του 2010.
72 χρόνων σήμερα, η άλλοτε υπέρκομψη, φιλάνθρωπη, κοσμική κυρία έχασε τα πάντα και ζει φτωχή κάπου στη Νέα Υόρκη. Αναγκάζεται να δουλεύει περιστασιακά, προσέχει ευλαβικά τα ρούχα και τα παπούτσια της γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει άλλα και κυκλοφορεί όπως την βλέπετε στις φωτογραφίες. Φοβάται μήπως αρρωστήσει, γιατί δεν έχει ασφάλιση υγείας και της έχει περάσει από το μυαλό η ιδέα της αυτοκτονίας όπως λέει. Φυσικά οι πλούσιοι φίλοι της την εγκατέλειψαν όπως και οι συγγενείς. Ο 75χρονος Μάντοφ, γόνος εβραϊκής οικογένειας, πρώην ναυαγοσώστης του Λονγκ Αϊλαντ, μπήκε στον χώρο των επενδύσεων με ένα κεφάλαιο 5.000 δολαρίων στις αρχές της δεκαετίας του 60. Έφτασε να γίνει πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Nasdaq, έδινε τεράστια ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και διέθετε βίλες στα ωραιότερα σημεία της Ανατολικής ακτής.
Ο Μάντοφ λειτουργούσε ως μεσάζοντας μεταξύ επενδυτών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν δίστασε όμως να ληστέψει τα πορτοφόλια ευκατάστατων συνταξιούχων, επιχειρηματιών, πολιτικών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ανθρώπων του αθλητικού χώρου, ακόμη και αστέρων του Χόλιγουντ, αναδεικνύοντας την ανικανότητα των αμερικανικών ελεγκτικών μηχανισμών. Αιτία της κατάρρευσης του ήταν η κρίση στις αγορές. Τράπεζες έκλεισαν, εταιρίες καταστράφηκαν και ο Μάντοφ χρειαζόταν επειγόντως 7 δισ. Δολάρια για να τα επιστρέψει, αλλά δεν κατάφερε να τα βρει, με αποτέλεσμα να ομολογήσει την απάτη και να συλληφθεί από το FBI. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου