Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΤΡΑ ΝΕΜΚΟΒΑ. ΕΝΑ ΤΟΠ ΜΟΝΤΕΛ, ΘΥΜΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗ

Η Petra  Němcová, γεννήθηκε το 1979 στην τότε Τσεχοσλοβακία. Η καριέρα της ως μοντέλο ξεκίνησε στα 18 της με τους καλύτερους οιωνούς και απογειώθηκε όταν το 2003 φωτογραφήθηκε με το μαγιό της στο Sports Illustrated. Τότε έγινε παγκοσμίως γνωστή και ξεκίνησε η καριέρα στην αμερικανική τηλεόραση με παρουσιάσεις εκπομπών. Το 2004 κι ενώ μεσουρανούσε στο μόντελινγκ πήγε με τον αρραβωνιαστικό της, φωτογράφο Simon Atlee στην Ινδονησία για επαγγελματικούς λόγους. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το φονικό τσουνάμι που παρέσυρε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους θα της έπαιρνε την αγαπημένο της και εκείνη θα την έσωζε ένα θαύμα. Η ζωή της άλλαξε μέσα σε μια στιγμή και ο αδόκητος χαμός του Σάιμον την στιγμάτισε.    


Ο πατέρας της ήταν εργάτης στα ανθρακωρυχεία και η μητέρα της δασκάλα. Το όμορφο πρόσωπο και το καμπυλωτό σώμα δεν έμειναν απαρατήρητα και εγγυήθηκαν για τη μελλοντική της πορεία. Έδειξε από μικρή ενδιαφέρον για το χώρο της μόδας σχεδιάζοντας φορέματα. Με την παρότρυνση του καλύτερου της φίλου συμμετείχε σε διαγωνισμό ταλέντων ενός πρακτορείου μοντέλων. Όσο ήταν ακόμη μαθήτρια άρχισε να πηγαίνει σε φωτογραφίσεις τα απογεύματα μετά το σχολείο. Γι’ αυτό αναγκαζόταν να ταξιδεύει 8 ώρες συνολικά με το τρένο ώσπου την ανακάλυψαν τα διεθνή πρακτορεία. Πολύ σύντομα ακολούθησαν φωτογραφίσεις για οίκους καλλυντικών αλλά και η πασαρέλα για τον Valentino και τον Armani. Όλοι είπαν ότι ήταν η τσεχική συνέχεια στα τοπ μόντελ της Χερτζίκοβα και της Σκλεναρίκοβα. 
Ένα χρόνο μετά τον εφιάλτη του τσουνάμι η Νέμκοβα δημιούργησε το ίδρυμα Ηappy Hearts, μια φιλανθρωπική οργάνωση που συγκεντρώνει κεφάλαια για να βοηθήσει τα παιδιά σε όλον τον κόσμο που υποφέρουν από φυσικές καταστροφές. Λίγους μήνες μετά την τραγωδία επέστρεψε στην Ταϊλάνδη και πήρε η ίδια συνεντεύξεις από ορφανά παιδιά και οικογένειες που είχαν χάσει τα πάντα εξαιτίας του τσουνάμι. Έθεσε ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μέσα από τα ερείπια  και να βρουν την χαμένη ελπίδα. Τις  εικόνες που είδε όσο ήταν τραυματισμένη στο νοσοκομείο δεν θα τις ξεχάσει ποτέ. 
Απογοητευμένη αρχικά από την ανταπόκριση που βρήκε από άλλες οργανώσεις, σκέφτηκε να δημιουργήσει το δικό της ίδρυμα που θα ήταν έτσι δομημένο ώστε όλες οι διοικητικές δαπάνες να είναι εγγυημένες, εξασφαλίζοντας ότι το 100% των δωρεών θα πήγαιναν σε αυτά τα παιδιά. Το 2005 βοήθησε ενεργά στις προσπάθειες ανάκαμψης του πληθυσμού που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Αύγουστο έκανε το ντεμπούτο της και στον χώρο των επιχειρήσεων, καθώς έκλεισε συμφωνία με τον κολοσσό στον κόσμο των ειδών πολυτελείας, το Bergdorf Goodman στο Μανχάταν, για τη σειρά κεριών που δημιούργησε, τα οποία πωλούνται έναντι 98 δολαρίων το ένα!.


Για το έργο της στην Αϊτή έχει τιμηθεί προσωπικά από τον πρόεδρο της νησιωτικής χώρας, όπου ήταν παρών και ο διάσημος ηθοποιός  Σον Πεν με τον οποίο το 32χρονο μοντέλο είχε δεσμό του 2008. Το 2011 η Νέμκοβα ανακηρύχθηκε Επίτιμη Πρόξενος από την Τσεχική Δημοκρατία στην Αϊτή. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως μοντέλο αλλά δεν σταματά να βοηθά ενεργά στην αναστύλωση σχολείων για τα φτωχά παιδιά. Δηλώνει υπερήφανη γιατί οι μαθητές που πάνε σχολείο στην μακρινή Αϊτή αυξήθηκαν στο 88% από 55% και η ίδια θα κάνει τα πάντα για να ανακουφίζει τα μικρά όλου του κόσμου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου