Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

JACQUELINE ΜΑΡΣ. Η ΖΑΠΛΟΥΤΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΕΚΡΗ

Η Jacqueline Mars έχει 20 δις δολ περιουσία, είναι νούμερο 35 στον κόσμο και δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία με τη βοήθεια των δύο αδελφών της Τζον και Φόρεστ. Η εταιρία Mars είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζαχαροπλαστικής στον κόσμο με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 12 δισ. δολαρίων ετησίως και παράγει πασίγνωστες λιχουδιές, όπως τα καραμελάκια M&M's, τα Snickers, την μαρς, τις Orbit, φαγητό για σκύλους Pedigree και Whiskas, ακόμη και το ρύζι Uncle Ben's. Έχει μια πλούσια ζωή χωρίς προβλήματα αλλά πριν από λίγους μήνες η 74χρονη ομολόγησε ένοχη για τον εξ αμελείας φόνο μια 86χρονης την οποία χτύπησε με το πολυτελές αυτοκίνητό της. Το μετωπικό τραγικό δυστύχημα που συνέβη μεσημέρι στη Βόρεια Βιρτζίνια, έγινε πρωτοσελιδο όταν δημοσιεύτηκε η ποινή που αποφασίστηκε για τη δισεκατομμυριούχο. Τιμωρήθηκε με την καταβολή προστίμου... 2.5000 δολαρίων και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έξι μήνες αν και αυτόπτης μάρτυς ανέφερε ότι την πήρε ο ύπνος στο τιμόνι!.
Χάρη στη “μεγαθυμία” των 6 επιβαινόντων στο μίνι βαν που χτύπησε η Mars με το αυτοκίνητό της, η δισεκατομμυριούχος έπεσε στα μαλακά. Όπως είπε μία από τους τραυματίες στο δικαστήριο, τη συγχωρεί και δεν επιθυμεί να τη δει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής αν και πέραν του θανάτου της 86χρονης Irene Ellisor υπήρξε κι άλλο θύμα: το αγέννητο παιδί της οδηγού, η οποία από το τρακάρισμα υπέστη τραύματα με αποτέλεσμα να χάσει το παιδί που κυοφορούσε για 8 μήνες. Πολλοί είπαν ότι και οι έξι επιβαίνοντες πληρώθηκαν αδρά από την Ζακλίν Μαρς. Η γλυκιά εταιρία, που δημιουργήθηκε χάρη στον παππού Frank Mars το 1911, ιδρύθηκε με 400 δολάρια σε ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο πάνω από ένα εργοστάσιο στη Μινεάπολη. Το πρώτο γλυκό που έφτιαξε ήταν ο συνδυασμός βουτύρου, σοκολάτας με  ξηρούς καρπούς και καραμέλα. 
Ο τζίρος έφτασε 800.000 δολάρια μόλις το 1924. Δέκα χρόνια μετά ο γιος του ιδρυτή έφυγε για την Ευρώπη και αγόρασε μια μικρή βρετανική εταιρεία που έφτιαχνε κονσερβοποιημένα  παραπροϊόντα κρέατος για σκύλους. Την αυτοκρατορία της Mars που δραστηριοποιείται σε 75 χώρες, την κληρονόμησαν τα τρία αδέρφια το 1999, όταν ο πατέρας τους Forrest ο πρεσβύτερος, πέθανε. Η Jacqueline που είναι λάτρης των αλόγων κούρσας και μέγας χορηγός της ομάδας Ιππασίας των ΗΠΑ, παντρεύτηκε τον David H. Badger το 1961 και απέκτησαν τρία παιδιά. Χώρισε το 1984 και παντρεύτηκε τον Hank Vogel αλλά χώρισε ξανά το 1994.
Σήμερα η ετήσια καθαρή αξία των επιχειρήσεών μαρς αποτιμάται σε πάνω από 33 δισ. δολάρια. Δεν υπάρχουν προνόμια, γραφεία σαν σουίτες, δεν κυκλοφορούν οι εργαζόμενοι με αυτοκίνητα της εταιρείας και δεν έχουν κρατημένες θέσεις στάθμευσης. Η έδρα της λειτουργεί μέσα σε ένα φρούριο σιωπής που έχει παρομοιαστεί με τη CIA. Τα μέλη της οικογένειας αποφεύγουν τους δημοσιογράφους και δεν φωτογραφίζονται. Το ίδιο ισχύει για τους 28.000 εργαζομένους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο. Οι μισθοί συνδέονται άμεσα με την απόδοση της εταιρείας. Αν οι πωλήσεις είναι καλές, οι συνεργάτες μπορούν να κερδίσουν μπόνους ακόμη και 10 με 15 μισθούς. Αλλά αν οι πωλήσεις συρρικνωθούν το ίδιο συμβαίνει και με εισόδημα. Ο John μαρς και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Forrest Jnr, μοιράζονται το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου ενώ η αδελφή τους Jacqueline είναι το απόλυτο αφεντικό. 
Τα δέκα παιδιά τους και τα εγγόνια που μεγαλώνουν θα αναλάβουν την εταιρία με την προϋπόθεση ότι δεν θα την πουλήσουν ποτέ, άλλωστε είναι μία από τις ελάχιστες στον κόσμο που αυτοχρηματοδοτείται για επενδύσεις και δεν έχει ούτε ένα δολάριο εξωτερικό δανεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου